Skip to Content

Grootste afgraving in jaren van start aan Antwerpse Eilandje

65.000 m³ grond vervoerd langs de Schelde voor luxe-project Montevideo Residence

Vandaag zijn de werken voor de Montevideo-site op ‘t Eilandje pas echt van start gegaan. En dat is alles behalve alledaags te noemen. Grote rupskranen en grondverzetmachines zullen de komende maanden zo’n 65.000 m³ grond afgraven en via de Schelde afvoeren. Om deze gigantische karwei - de grootste afgraving in jaren op ‘t Eilandje - te klaren, zijn 44 vrachtschepen nodig die maar liefst 4.500 vrachtwagens op de weg zouden vervangen. Eens dat achter de rug is, tovert de projectontwikkelaar DCA Woonprojecten de verloederde pakhuizen op de site om tot hippe kantoren en de eerste zwevende luxe-appartementen van Antwerpen.

De voorbereidende werken op de Montevideo-site waren al voor de zomer van start gegaan maar sinds vandaag zijn de werken voor het grondverzet gestart. En dat is op z’n minst uitzonderlijk te noemen. In totaal zal - door de specialist in grondverzet Aannemingsbedrijf Aertssen - maar liefst 65.000 m³ overbodige grond afgegraven en afgevoerd worden. Daarmee hoort het project bij één van de grootste afgravingen in de Stadshaven. Bij het becijferen van de werken stelde het Kempens Bouwbedrijf DCA vast dat maar liefst 4.500 vrachtwagens - ofwel 9.000 ritten - zouden nodig zijn om de gigantische hoeveelheid grond af te voeren. 

“We beseften al snel dat het veel duurzamer is om dat soort transport via het water te laten verlopen, en tegelijk werken we hierdoor mee aan de mobiliteitsproblematiek. In samenwerking met onze partners beschikken we over vrachtschepen van 110 meter lang die 3.000 ton grond in één keer kunnen vervoeren. Bovendien is de site aan het water ideaal gelegen om de klus op deze manier aan te pakken.” Luc Neefs, bestuurder DCA   

44 vrachtschepen

Om deze huzarenklus te klaren, gaat het Kempens Bouwbedrijf DCA een samenwerking aan met Aannemingsbedrijf Aertssen dat gespecialiseerd is in grondverzet. 

“We zijn als specialist in grondverzet enorm bezig om dit zo vlot mogelijk te laten verlopen, met zo weinig mogelijk impact voor de burger. In 2018 hielden we maar liefst 40.000 vrachtwagenritten van de weg in Vlaanderen en Brussel, door het grondverzet over de waterwegen te laten gebeuren. Daarvoor konden we rekenen op onze partner Shipit die gespecialiseerd is in multimodaal transport en binnenvaartactiviteiten.” Veerle Staels, Communication Officer Aertssen Group

Voor het Montevideo-project zullen in totaal 44 vrachtschepen van 110 meter ingezet worden die elk zo’n 3.000 ton kunnen vervoeren. Zopas startte de eerste afgraving voor 10 à 15 vrachtschepen. Dit zal zo’n drie weken in beslag nemen. Daarna starten de werken voor de uitgraving op een grotere diepte voor zo’n 35 schepen. Als alles goed verloopt, is de uitgraving klaar tegen de kerstvakantie. In totaal zullen alle werken aan het project zo’n 36 maanden duren. 

Fileleed

Door zoveel mogelijk in te zetten op de binnenvaart - om onder meer vrachtwagens van de weg te houden - werkt DCA actief mee om de fileproblematiek op te lossen. Antwerpen is al jaren één van de drukste steden in ons land wat betreft mobiliteit. Het initiatief om het grondverzet via het water te laten verlopen, kan dan ook alvast op de steun van de stad Antwerpen rekenen. 

“Als stad zetten we volop in op de uitbouw van vervoer over water, zowel voor personenvervoer als voor vracht. Voor ons past de aanpak van de Montevideo-site in het kader van de noodzakelijke modal shift voor Antwerpen. Hiermee halen we vrachtwagens van de weg wat in veel gevallen de grootste oorzaak is van files in en rond Antwerpen.” Koen Kennis, Schepen van Mobiliteit

 Montevideo-project

Als het grondverzet achter de rug is, komen er op de Montevideo-site zestien luxe-appartementen op vijf meter hoogte die - bijna letterlijk - ‘zweven’ boven het Limaplein op ‘t Eilandje. De eerste verdieping van het nieuwe gebouw én alle drie verdiepingen erboven zullen namelijk maar liefst 11 meter uitsteken met een overkraging - oftewel een porte à faux - over de volledige breedte van de appartementen. Dit technisch huzarenstukje is haast ongezien in ons land, zeker voor een residentiële bouw.

Het Montevideo-project - verwijzend naar de opslagplaats van goederen uit Uruguay - is één van de meest recente ontwikkelingen aan de westkant van ‘t Eilandje. In totaal komen er op de site van de honderd jaar oude pakhuizen twaalf luxe appartementen, vier penthouses met privé-zwembaden, twee horecazaken, een supermarkt, een ondergrondse parking en 12.000 m² aan kantoren en commerciële ruimtes.  

De verkoop van de Montevideo Residence gaat in oktober van start maar er is nu reeds een grote belangstelling in het project. 

Contacteer ons
Myriam Eerlingen Head of Marketing, DCA Woonprojecten
Hannelore Schmid Communicatie, Bereal
Veerle Staels Communication Officer, Aertssen Group
Myriam Eerlingen Head of Marketing, DCA Woonprojecten
Hannelore Schmid Communicatie, Bereal
Veerle Staels Communication Officer, Aertssen Group
Over DCA

DCA is sinds de oprichting in 1969 een bedrijf in constante evolutie - door uitbreiding en innovatie. Vooral de afgelopen jaren kende ons bedrijf een enorme groei.

Onze bedrijfsslogan “DCA + Meer dan bouwen” is zoveel méér dan wat het op het eerste zicht lijkt. De slogan benadrukt namelijk het unieke van DCA. Als bedrijf onderscheiden we ons in de bouwsector door diversiteit in uitvoeringsactiviteiten: Infra - Burgerlijke Bouwkunde – Bouw – Projectwikkeling – Prefabproductie van betonelementen en wapeningsstaal – HVAC & dakwerken.

Deze ontwikkelings- en uitvoeringsactiviteiten worden maximaal ondersteund door een performante binnenorganisatie, zoals onder andere Studiedienst en Werkvoorbereiding, Aankoop, Administratieve diensten, enz. Bovendien kunnen we binnen onze bedrijfsstructuur rekenen op een eigen performante logistieke afdeling. Een absolute meerwaarde.

Dankzij intense samenwerking, betrokkenheid en loyaliteit van onze werknemers is DCA uitgegroeid tot een toonaangevend bouwbedrijf. Daarnaast beschikken we over de hoogst mogelijke erkenning in de aannemerswereld.

De woonprojecten maken onderdeel uit van het algemeen bouwbedrijf DCA dat dankzij 50 jaar bouwexpertise een project van ruwbouw tot eindafwerking perfect in goede banen kan leiden. Daarnaast helpt onze persoonlijke klantenbegeleiding de klanten bij elke stap doorheen het hele bouwproces.  

Door het divers aanbod van diensten onderscheidt DCA zich op de markt als expert in verschillende bouwactiviteiten. Enerzijds dirigeren we als aannemer de bouwprojecten, maar daarnaast beloven we ook de totaalrealisatie van al onze woonprojecten. Bij de aankoop van een nieuwe woning krijgt de klant alle nodige informatie van DCA en ondersteunen de interieurarchitecten de klant gedurende het hele bouwproces. Daarnaast volgt de dienst ‘Nazorg’ het bouwdossier op tot na de oplevering van het project. 

DCA werkt elke dag aan een proactief veiligheidsbeleid zonder arbeidsongevallen op de werven. Een goed veiligheidsbeleid leidt tot een betere kwaliteit. En als iso-gecertificeerd bedrijf volgen we strikte normen en procedures, in nauw overleg met de uitvoeringsdiensten en de preventieadviseurs. 

DCA respecteert elke omgeving waar het bouwprojecten oplevert. Een project kan pas gebouwd worden als het strookt met het straatbeeld. En bij elke projectontwikkeling communiceren we met de buurtbewoners, want een duidelijke communicatie is een sleutel die veel deuren opent.


Contactinfo DCA:

Lilsedijk 50, 2340 Beerse - +32 14 62 22 11

www.dca.be – info@dca.be 

DCA
Lilsedijk 50
2340 Beerse