Uniek leertraject stoomt 50 jonge talenten klaar voor bouwsector

Uniek leertraject stoomt 50 jonge talenten klaar voor bouwsector

Turnhoutse scholen en Kempens bouwbedrijf slaan de handen in elkaar

Vijftig leerlingen van de STEM-school HT²O en de technologische school PT²O in Turnhout krijgen vanaf volgend schooljaar de kans om kennis te maken met de bouwsector via stages, duaal leren, werfbezoeken en jobdagen. De scholen starten hiervoor een vernieuwend onderwijsproject samen met DCA, één van de grootste bouwbedrijven van de Kempen, én pionier in het duaal leren. HT²O en PT²O willen zo de stijgende vraag van bouwbedrijven naar technologische en wetenschappelijke profielen in de regio Turnhout beantwoorden. Want maar liefst 32% van de vacatures voor bouwberoepen vraagt om middengeschoolden en bijna de helft om laaggeschoolden.

De bouwsector roept om nieuw talent. Uit recente cijfers van de VDAB blijkt dat maar liefst 42% van de vacatures in de bouwsector op zoek zijn naar laaggeschoolden, 32% zijn geschikt voor middengeschoolden en 26% van de vacatures vragen specifiek naar hooggeschoolden. Dat het tekort aan arbeidskrachten groot is, weten ze in de bouwsector al langer. Maar nu trekken ook de STEM en technologische scholen mee aan de kar.

Zo gaan de Turnhoutse technische school PT²O - de vernieuwde VTST - en de nieuwe STEM-school HT²O met zo’n 50-tal leerlingen vandaag een unieke samenwerking aan met DCA - één van de belangrijkste bouwbedrijven in de Kempen. De scholen willen de jongeren vanaf september via een nieuw leertraject voorbereiden op technologische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen - kort gezegd STEM-opleidingen - in het hoger onderwijs.

“Het is cruciaal dat onderwijsinstellingen en bedrijven met elkaar samenwerken om technologisch talent bij jongeren aan te wakkeren en diezelfde jongeren de kans te bieden om op hun talenten in te zetten. Door dergelijke samenwerkingen hopen wij onze leerlingen zoveel mogelijk kansen te geven en hen klaar te maken voor (theoretisch-)technologische beroepen. We zijn zeer tevreden dat DCA één van onze partners is die hierin wil meedenken en onze leerlingen kansen wil bieden.”

Jan Roels en Frank Biesemans - directie HT²O en PT²O

Investeren in de toekomst

Al even opmerkelijk is dat de leerlingen dankzij de nieuwe samenwerking door het Kempense bouwbedrijf DCA klaargestoomd worden om rechtstreeks door te vloeien naar de arbeidsmarkt. De leerlingen zullen er afhankelijk van hun studierichting stage kunnen lopen of de mogelijkheid hebben tot duaal leren, waarbij de leerling systematisch zowel op school als op de werkvloer bijleert. Maar daarnaast zal DCA ook werfbezoeken organiseren, wordt er materiële ondersteuning voorzien en worden jobdagen georganiseerd voor de laatstejaarsstudenten.

“Wij hebben voortdurend mensen nodig met heel uiteenlopende opleidingen. Maar gezien het tekort aan competent personeel met een technologische achtergrond, zijn wij vaak genoodzaakt om mensen zelf te scholen en klaar te stomen voor de job. Wij zijn ervan overtuigd dat de samenwerking met scholen zoals HT²O en PT²O hierbij een oplossing biedt. Daarnaast heeft de school dezelfde waarden als ons bedrijf, namelijk iedereen telt.”

Michiel Schellekens - Algemeen directeur DCA

Op dinsdag 21 mei wordt het charter ondertekend, zeg maar de officiële bekrachtiging van het partnership. Op 1 september 2019 start het vernieuwend onderwijsproject dat uitgaat van het Katholiek Onderwijs regio Turnhout (KOBArT).

Contacteer ons
Isabelle Huybrechts Communicatie manager DCA, DCA
Hannelore Schmid PR Consultant, Bereal
Isabelle Huybrechts Communicatie manager DCA, DCA
Hannelore Schmid PR Consultant, Bereal
Over DCA

DCA is sinds de oprichting in 1969 een bedrijf in constante evolutie - door uitbreiding en innovatie. Vooral de afgelopen jaren kende ons bedrijf een enorme groei.

Onze bedrijfsslogan “DCA + Meer dan bouwen” is zoveel méér dan wat het op het eerste zicht lijkt. De slogan benadrukt namelijk het unieke van DCA. Als bedrijf onderscheiden we ons in de bouwsector door diversiteit in uitvoeringsactiviteiten: Infra - Burgerlijke Bouwkunde – Bouw – Projectwikkeling – Prefabproductie van betonelementen en wapeningsstaal – HVAC & dakwerken.

Deze ontwikkelings- en uitvoeringsactiviteiten worden maximaal ondersteund door een performante binnenorganisatie, zoals onder andere Studiedienst en Werkvoorbereiding, Aankoop, Administratieve diensten, enz. Bovendien kunnen we binnen onze bedrijfsstructuur rekenen op een eigen performante logistieke afdeling. Een absolute meerwaarde.

Dankzij intense samenwerking, betrokkenheid en loyaliteit van onze werknemers is DCA uitgegroeid tot een toonaangevend bouwbedrijf. Daarnaast beschikken we over de hoogst mogelijke erkenning in de aannemerswereld.

De woonprojecten maken onderdeel uit van het algemeen bouwbedrijf DCA dat dankzij 50 jaar bouwexpertise een project van ruwbouw tot eindafwerking perfect in goede banen kan leiden. Daarnaast helpt onze persoonlijke klantenbegeleiding de klanten bij elke stap doorheen het hele bouwproces.  

Door het divers aanbod van diensten onderscheidt DCA zich op de markt als expert in verschillende bouwactiviteiten. Enerzijds dirigeren we als aannemer de bouwprojecten, maar daarnaast beloven we ook de totaalrealisatie van al onze woonprojecten. Bij de aankoop van een nieuwe woning krijgt de klant alle nodige informatie van DCA en ondersteunen de interieurarchitecten de klant gedurende het hele bouwproces. Daarnaast volgt de dienst ‘Nazorg’ het bouwdossier op tot na de oplevering van het project. 

DCA werkt elke dag aan een proactief veiligheidsbeleid zonder arbeidsongevallen op de werven. Een goed veiligheidsbeleid leidt tot een betere kwaliteit. En als iso-gecertificeerd bedrijf volgen we strikte normen en procedures, in nauw overleg met de uitvoeringsdiensten en de preventieadviseurs. 

DCA respecteert elke omgeving waar het bouwprojecten oplevert. Een project kan pas gebouwd worden als het strookt met het straatbeeld. En bij elke projectontwikkeling communiceren we met de buurtbewoners, want een duidelijke communicatie is een sleutel die veel deuren opent.


Contactinfo DCA:

Lilsedijk 50, 2340 Beerse - +32 14 62 22 11

www.dca.be – info@dca.be 

DCA
Lilsedijk 50
2340 Beerse